Europa 'op één lijn' over Russische sancties

Europa 'op één lijn' over Russische sancties ANP

De lidstaten van de Europese Unie zijn niet verdeeld over de economische sancties tegen Rusland. Dat zei minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken maandag na overleg met zijn collega’s in Brussel.

Koenders reageerde op ,,speculaties'' dat niet alle 28 landen het eens zijn over het beleid ten aanzien van Rusland. Maar hij zag ,,geen tekenen van verdeeldheid''.

Sommige lidstaten hadden eerder aangegeven stappen te willen zetten naar normalisering van de relaties. Het is belangrijk dat opnieuw een eenduidige visie is vastgesteld, aldus Koenders. ,,Het is geen business as usual met Rusland.''

Verdeeldheid negatief signaal

,,Een vuist maar tegelijkertijd de communicatie openhouden’’, vatte de minister het Europese beleid samen. ,,Poetin is iemand die alleen naar kracht en eenheid kijkt’’, zei hij over de Russische president. ,,Verdeeldheid zou een negatief signaal zijn. Het is belangrijk dat opnieuw een eenduidige visie is vastgesteld.''

De westerse sancties werden medio 2014 opgelegd vanwege de Russische bemoeienis met het conflict in Oekraïne. De huidige sanctieperiode loopt tot juli.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Buitenland
menu