Europese Commissie: Hongarije mag grenzen niet selectief sluiten

Europese Commissie: Hongarije mag grenzen niet selectief sluiten ANP

Hongarije mag niet burgers uit sommige EU-landen weren en uit andere toelaten, waarschuwt de Europese Commissie. Zulke "discriminatie op grond van nationaliteit" is niet toegestaan, schrijft de commissie aan de Hongaarse regering, ook niet in de strijd tegen het coronavirus.

Nederlanders en reizigers uit de meeste andere EU-landen mogen Hongarije sinds dinsdag niet in. Die maatregel moet voorkomen dat het virus, dat in Hongarije weer oprukt, nog verder om zich heen grijpt. Maar voor bondgenoten Polen, Tsjechië en Slowakije maakt Hongarije een uitzondering.

EU-commissarissen Didier Reynders (Justitie) en Ylva Johansson (Binnenlandse Zaken) willen opheldering. Maatregelen die op gespannen voet staan met het vrije verkeer van personen binnen de EU "moeten onmiddellijk worden ingetrokken", stellen ze.

Oranje reisadvies

Omdat Hongarije de grenzen voor Nederlanders heeft gesloten, raadt het ministerie van Buitenlandse Zaken Nederlanders af naar het Centraal-Europese land af te reizen. Het reisadvies staat sinds dinsdag op oranje.

Nu de epidemie her en der opflakkert, nemen meerdere EU-landen op eigen houtje maatregelen om te beletten dat reizigers het virus importeren. De Europese Commissie dringt aan op betere afstemming tussen de lidstaten.

Nieuws

Meest gelezen

menu