Ex-dirigent Nikolaus Harnoncourt overleden

Ex-dirigent Nikolaus Harnoncourt overleden ANP

Ex-dirigent Nikolaus Harnoncourt is overleden. De in 1929 in Berlijn geboren musicus, die eind vorig jaar op zijn 86e verjaardag het einde van zijn actieve loopbaan aankondigde, stierf zaterdag in het bijzijn van zijn familie, meldden Oostenrijkse media.

De dirigent deed gastoptredens met de Berliner Philharmoniker, de Wiener Philharmoniker en het Chamber Orchestra of Europe. Hij leidde operaproducties in La Scala in Milaan, de Opera van Zürich en de Weense Staatsopera. Daarnaast gaf Harnoncourt les aan het Mozarteum in Salzburg.

Harnoncourt werkte ook geregeld met het Koninklijk Concertgebouw Orkest (KCO). Voor het eerst was dat in 1975. Later leidde hij een aantal ,,spectaculaire'' operaproducties in Amsterdam, waaronder Mozart's Da Ponte-opera. In de loop der jaren breidde hij zijn repertoire gestaag uit van Haydn, Beethoven en Schubert naar Schumann, Brahms, Dvorak, Smetana, Bruckner en Berg en Gershwin. Hij werd in 2000 benoemd tot ere-gastdirigent van het KCO en bleef het orkest bijna jaarlijks bij meerdere concerten leiden.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Buitenland
menu