Explosie bij kerncentrale in Oekraïne, Zelenski noemt Russen 'een gevaar voor de hele wereld'

Een beschadigd onderdeel van kerncentrale Pivdennoukrainsk. Foto: Energoatom

Een Russisch bombardement heeft maandagochtend een kerncentrale in Oekraïne geraakt. De centrale, Pivdennoukrainsk, ligt in het zuiden van het land en is de op een na grootste kerncentrale van Oekraïne. De bommen ontploften dichtbij de kernreactoren en beschadigden grote delen van het gebouw. Volgens het Oekrainse atoomagentschap Energoatom zijn de reactoren zelf niet beschadigd en raakte niemand gewond.

Meerdere onderdelen van het atoomcomplex zijn verwoest volgens Energoatom, dat de aanval ‘nucleair terrorisme’ noemt. De Oekraïense president Zelenski reageerde via berichten-app Telegram op de beschieting: „De indringers wilden opnieuw schieten maar ze zijn vergeten wat een kerncentrale is. Ze vormen een gevaar voor de hele wereld. Ze moeten gestopt worden voor het te laat is.”

Via het Telegram-kanaal werden beelden van de beschieting vrijgegeven. Bij de ontploffing braken honderden ramen en knapte een deel van de hoogspanningsleidingen, waardoor de centrale op dit moment minder stroom levert.

De Mykolaiv-regio, waarin de kerncentrale staat, wordt al weken door de Russen beschoten. Rusland heeft nog niet op de aantijgingen van Oekraïne gereageerd.

Eerder raakten Russische troepen de grootste kerncentrale van het land al, de Zaporizja-centrale. Deze is nog steeds in Russische handen, terwijl het Oekraïense personeel aanwezig blijft om de reactoren draaiende te houden. Het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA) luidde over die kerncentrale eerder de noodklok. De centrale werd meerdere keren losgekoppeld van het nationale stroomnet vanwege beschadigingen opgelopen tijdens de gevechten.

Permanente beveiliging

Als het aan het IAEA ligt wordt er permanent personeel naar de Oekraïense kerncentrales gestuurd. President Rafael Grossi van de IAEA geeft aan dat alleen constante mankracht ervoor kan zorgen dat ‘we zeker weten dat nucleair materiaal niet voor oorlogsdoeleinden wordt gebruikt’.

De aanpak van het IAEA is een noodgreep die maar één keer eerder voorkwam: in 2008 hield een delegatie het kernprogramma van Noord Korea in de gaten. Het plan gaat alleen door als ook Rusland hier toestemming voor geeft. Dat laatste zou wel eens lastig kunnen worden. Volgens ooggetuigen gebruiken Russische troepen de kerncentrale in Zaporizja als wapenopslag en tactische vergaderplek.

Nieuws

menu