FBI geeft video vrij dood bezetter natuurpark

FBI geeft video vrij dood bezetter natuurpark ANP

De FBI heeft donderdag Amerikaanse tijd een video vrijgegeven waarop een bezetter van een natuurpark te zien is die daarop door de FBI wordt doodgeschoten. De beelden tonen de 54-jarige rancher Robert LaVoy Finicum die naar zijn jaszak reikt. Direct daarop wordt de bezetter van het kantoor van het Malheur National Wildlife Refuge gedood.

Autoriteiten in de staat Oregon zeggen dat LaVoy Finicum gewapend was toen hij door politieagenten in zijn auto werd stop gezet. Acht andere bezetters die onderweg waren, werden door de FBI gearresteerd, onder wie de protestleider Ammon Bundy.

Bundy riep naar aanleiding van de dood van zijn kameraad overgebleven bezetters op het natuurpark te verlaten. De FBI maakte donderdag bekend dat nog vier demonstranten het park bezetten.

Aanleiding voor de bezetting is een slepend conflict over de macht over land van de federale overheid. Specifiek is de woede gericht tegen de veroordeling van twee boeren die in 2012 hun land afbrandden als preventieve maatregel tegen bosbranden.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Buitenland
menu