Française die gewelddadige man doodde vrij

Française die gewelddadige man doodde vrij ANP

Française Jacqueline Sauvage, die in 2012 haar gewelddadige echtgenoot doodschoot, komt vervroegd vrij. Na pleidooien van vrouwenorganisaties, politici, 380.000 burgers die een petitie ondertekenden en haar drie dochters, kwam president François Hollande zondag met het verlossende woord. Sauvage (66) hoeft de rest van haar gevangenisstraf van tien jaar niet uit te zitten.

,,Gezien de uitzonderlijke situatie, wenste de president van de republiek mevrouw Sauvage zo snel mogelijk met haar familie te herenigen'', meldde het Elysée in een verklaring. Het is nog maar de tweede keer dat Hollande gebruikmaakt van zijn bevoegdheid om een veroordeelde vervroegd vrij te laten. De veroordeling blijft wel officieel staan.

De vrouw groeide de afgelopen jaren uit tot symbool van de slachtoffers van huiselijk geweld. Ze schoot haar echtgenoot dood, nadat die haar en haar kinderen tientallen jaren had mishandeld en misbruikt. Een zoon van het stel pleegde ongeveer gelijktijdig zelfmoord. Zelden kreeg een veroordeelde zoveel steun vanuit de maatschappij. De krant Libération zette kort voor kerst op de voorpagina: ,,Meneer de president, laat Jacqueline Sauvage vrij''.

De drie dochters bezochten Hollande afgelopen week om hem te smeken hun moeder vrij te laten. Het gesprek duurde een uur. Twee dagen later maakte de president zijn besluit wereldkundig.

Nieuws

Meest gelezen

menu