Op vakantie naar Frankrijk? Land zet de deur op een kier voor buitenlandse toeristen, maar liggen op het strand is verboden

Frankrijk hoopt deze zomer weer Nederlandse toeristen te verwelkomen. Maar op de bonnefooi rondrijden en je handdoek ergens neerleggen, is er voorlopig niet bij.

Op het strand van La Grande Motte, in het zuiden van Frankrijk, is duidelijk aangegeven hoeveel afstand bezoekers van elkaar moeten houden.

Op het strand van La Grande Motte, in het zuiden van Frankrijk, is duidelijk aangegeven hoeveel afstand bezoekers van elkaar moeten houden. Foto: Clement Mahoudeau

Frankrijk heeft de deur op een kier gezet voor Nederlandse toeristen. ,,Maar de zomervakantie zal anders zijn dan voorheen’’, zegt staatssecretaris voor Toerisme Jean-Baptiste Lemoyne. Op campings worden de regels aangescherpt en de tijd van argeloos zonnebaden op het strand lijkt voorbij.

,,Ik hoop dat als de aanpak van corona succesvol blijft, Europeanen straks beetje bij beetje weer kunnen reizen’’, zegt Lemoyne. ,,Ik zou heel graag tegen Nederlanders, die vaak een tweede huisje hebben in Frankrijk, willen zeggen: u bent weer welkom. Maar het is nu nog te vroeg om al duidelijkheid te geven.’’

Iedereen binnen Europa op vakantie

Een week geleden was de Franse staatssecretaris nog pessimistisch. ,,Deze zomer zullen we het vrijwel zeker zonder buitenlandse toeristen moeten stellen’’, zei hij toen. Bij campinghouders in Frankrijk kwamen daarna aan de lopende band annuleringen binnen vanuit Nederland.

In gesprek met buitenlandse journalisten toont Lemoyne zich nu voorzichtig positief. ,,Mijn ideaal is dat iedereen straks weer binnen Europa kan reizen. Dat moet alleen gecoördineerd worden tussen de Europese landen.’’

Reizen is nu nog moeilijk of onmogelijk vanwege de onderlinge grenscontroles. Rond 15 juni wordt in Brussel beslist of de grenzen weer opengaan, ook met het oog op de zomervakanties. De zomer zal met of zonder, of met een handjevol buitenlandse toeristen, sowieso niet meer lijken op welke vakantie vroeger dan ook, waarschuwen de Fransen.

,,Mensen zullen dit jaar vooral in eigen land op vakantie gaan, in Frankrijk en in andere landen. Daar voelen ze zich veiliger’’, zegt Lemoyne. Hij spreekt van een ‘bleu-blanc-rouge-zomer’, verwijzend naar de kleuren van de Franse vlag. Fransen worden gestimuleerd om hun eigen land te herontdekken. Dat moet de toeristische sector redden, die tot nu toe al 40 miljard euro aan inkomsten misliep.

Blijf in Frankrijk

Een groep van zestig parlementariërs hield een pleidooi voor ‘toeristisch patriottisme’. ,,Vorig jaar gingen bijna negen miljoen Fransen naar het buitenland. Wees solidair, blijf deze zomer in Frankrijk’’, schreven ze in een open brief.

De toeristenbranche heeft op sociale media de hashtag #cetetejevisitelaFrance (‘deze zomer bezoek ik Frankrijk’) gelanceerd, om voor de Fransen de mooiste onbekende plekken van het land onder de aandacht te brengen. Bovendien zijn de vakantiemores veranderd. Reizen mag nu alleen nog in een straal van 100 kilometer en wie bij een niet-familielid in de auto stapt, moet een mondkapje dragen.

Toch is het ook voor de Fransen nog wennen. Een week geleden werden in Bretagne 62 stranden voor het eerst weer geopend. Mensen mochten er sporten, wandelen en zwemmen. En nu is een deel van die stranden alweer gesloten. ,,Er was meteen een invasie van toeristen, niemand hield afstand, niemand hield zich aan de regels’’, vertelde gemeenteraadslid Yvette Denoual van de badplaats Damgan.

Illegale toeristen op badhanddoeken

Zelfs op stranden die dichtbleven, zat het ineens vol ‘illegale’ toeristen op badhanddoeken. ,,Mensen kwamen van heinde en verre, terwijl je maar 100 kilometer mag reizen, en ze droegen nauwelijks maskers. Als we de regels uitlegden, werden we uitgescholden’’, aldus burgemeester Olivier Lepick van Carnac, beroemd vanwege de duizenden menhirs die er staan. Een aantal gemeenten besloot daarom om kort voor Hemelvaart de stranden weer te sluiten. In het hele land zijn agenten op de been om controles uit te voeren.

Langs de Middellandse Zee is het toverbegrip ‘dynamische stranden’. Sporten en bewegen mag, als iedereen afstand van elkaar houdt. Dicht opeengepakt zonnebaden is taboe. Het besmettingsgevaar is dan te groot. Zitten en liggen is verboden, meldde de prefectuur. Je handdoek neerleggen mag, maar alleen om je mee af te drogen als je uit zee komt.

Op de kilometers lange stranden bij Agde, ten noorden van Perpignan, werd de afgelopen dagen door de politie een drone ingezet om badgasten te controleren. Verschillende toeristen werden al op de bon geslingerd. Hun vergrijp? ,,Ze lagen op een handdoek te zonnen’’, liet de politie weten.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Buitenland
Coronavirus
menu