Gazprom dreigt gasstromen naar Europa verder te beperken

Foto: ANP

De gasleveranties van Rusland naar Europa via Oekraïne gaan mogelijk verder omlaag. Het Russische staatsgasconcern Gazprom heeft daarvoor gewaarschuwd.

De route via Oekraïne is momenteel nog de enige route waarop gas van Rusland naar Europa kan worden vervoerd.

Gas met bestemming Moldavië

De Russische producent zei op Telegram dat sommige gasvolumes bedoeld voor Moldavië in Oekraïne zijn blijven steken. Volgens Gazprom gaat het om zo’n 52,5 miljoen kubieke meter gas dat eigenlijk de bestemming Moldavië had, maar daar niet is geleverd.

Als deze problemen aanhouden zal Gazprom vanaf volgende week de gasleveringen verder verminderen, zo klinkt het. Gazprom stuurt momenteel ongeveer 43 miljoen kubieke meter per dag naar Europa via Oekraïne.

Gas als politiek durkmiddel

Oekraïne ontkent gas tegen te hebben gehouden dat van Rusland naar Moldavië moest. In plaats daarvan beschuldigde de beheerder van het Oekraïense gasnet Rusland ervan gas in te zetten als politiek drukmiddel. ,,Dit is een schandalige verdraaiing van de feiten die wordt gebruikt om het verder beperken van de gasstroom naar Europa te rechtvaardigen.”

Ook het Oekraïense staatsgasbedrijf Naftogaz weerspreekt de aantijgingen.

Kouder weer treft Europa

De Russische dreiging komt op het moment dat kouder weer Europa treft en daarmee ook de vraag naar gas toeneemt. Handelaren en beleidsmakers zijn gespitst op de ontwikkelingen rond de laatst overgebleven route nu Moskou de gasstromen naar Europa al maanden aan banden legt.

De president van Moldavië riep haar landgenoten op zich klaar te maken voor een zware winter.

Nieuws

menu