'Gbagbo probeerde juist vrede te stichten'

'Gbagbo probeerde juist vrede te stichten' ANP

Ex-president van Ivoorkust Laurent Gbagbo probeerde in 2010 zijn land juist te behoeden voor een burgeroorlog. Dat heeft Gbagbo's advocaat maandag betoogd bij het Internationaal Strafhof in Den Haag. Gbagbo staat daar terecht voor het veroorzaken van het geweld dat na de verkiezingen van 2010 uitbrak.

Gbagbo is volgens zijn advocaat een slachtoffer van de inmenging van de vroegere koloniale overheerser Frankrijk. De president was juist uit op vrede. ,,Laurent Gbagbo zocht constant oplossingen voor het geweld na de verkiezingen, zoals zijn voorstel om de stemmen opnieuw te tellen'', aldus Gbagbo's advocate Jennifer Naouri. ,,Ouattara stemde daar niet mee in'', zei de advocate in een verwijzing naar de huidige president, Alassane Ouattara.

Volgens Naouri geven de aanklagers van het ICC een zeer selectieve voorspiegeling van de recente geschiedenis in Ivoorkust. Misdaden begaan door Ouattara zijn door de aanklagers genegeerd, zei Naouri.

Gbagbo wordt er onder meer van beschuldigd na de verkiezingen zijn aanhangers te hebben aangezet tot verkrachtingen en moordpartijen. Drieduizend mensen kwamen om het leven.

Nieuws

Meest gelezen

menu