Geen garantie steun EU-parlement Britse deal

Geen garantie steun EU-parlement Britse deal ANP

Het Europees Parlement kan niet op voorhand een garantie afgeven dat het een deal om Groot-Brittannië te houden in de Europese Unie zal steunen. Maar de parlementariërs zullen er alles aan doen om het proces rond de wetgeving snel op te pakken.

Dat zei de voorzitter van het Europees Parlement (EP) Martin Schulz dinsdag na een gesprek met de Britse premier David Cameron. De Britse premier sprak met Schulz en met enkele leiders van politieke groepen in het EP.

Donderdag en vrijdag zijn de regeringsleiders en staatshoofden van de EU in Brussel om onder meer afspraken te maken over het EU-lidmaatschap van Groot-Brittannië. Komt die deal er, dan is het eerst aan de Britse bevolking om vóór het EU-lidmaatschap te stemmen, anders gaan de afspraken niet door. Pas na een ja-stem begint het proces van de aanpassing van Europese wetgeving en daar heeft het Europees Parlement een stem in.

Juncker

,,Geen regering kan naar het parlement komen en zeggen: dit is ons voorstel, nu moet jij een garantie geven over het resultaat. Dat is niet mogelijk in een democratie'', zei Schulz.

Guy Verhofstadt, leider van de liberale fractie in het EP, had het over een ,,goed gesprek''. Volgens hem is het uitgangspunt van het EP dat Groot-Brittannië in de unie blijft. ,,Dat is in het belang van het land en van de unie.'' Ook hij kon niet vooruitlopen op hoe het wetgevingsproces gaat lopen.

Cameron heeft dinsdag ook nog een gesprek met de voorzitter van de Europese Commissie, Jean-Claude Juncker.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Buitenland
menu