Golfstaten verklaren Hezbollah terroristisch

Golfstaten verklaren Hezbollah terroristisch ANP

De zes Arabische landen van de Golf Samenwerkingsraad (GCC) hebben woensdag de Libanese sjiitische beweging Hezbollah als terroristisch bestempeld. De stap drijft de spanning verder op tussen soennitische en sjiitische stromingen in het Midden-Oosten, meldde onder meer de nieuwszender al-Arabiya.

De secretaris-generaal van de GCC, Abdullatif al-Zayani, zei dat ,,de sjiitische beweging terroristische activiteiten blijft ontplooien en dat Hezbollah daarom als terroristische organisatie'' wordt behandeld.

De landen aan de Arabische Golf (Bahrein, Kuweit, Oman, Qatar, Saudi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten) worden door soennitische families geregeerd. Ze hebben het aan de stok met sjiieten in hun eigen land en het sjiitische Iran. Hun afkeer van de door Iran gesteunde Hezbollah wordt steeds groter, omdat Hezbollah-milities in de Syrische burgeroorlog successen boeken. Hezbollah steunt net als Iran en Rusland de regering van president Bashar al-Assad. Golfstaten steunen jihadisten die tegen Assad vechten.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Buitenland
menu