Griekenland vraagt EU om migrantenbijdrage

Griekenland vraagt EU om migrantenbijdrage ANP

De snel groeiende hoeveelheid vluchtelingen waarmee Griekenland te kampen heeft, is aanleiding voor de regering in Athene om de Europese Unie om 470 miljoen euro hulp te vragen. De kern van het probleem is het feit dat buurland Macedonië slechts enkele honderden migranten per dag binnenlaat.

Door die Macedonische opstelling hopen duizenden migranten zich binnen de Griekse grenzen op. Athene verwacht dat de komende dagen de stroom aangroeit tot ongeveer 100.000 mensen. Die worden in speciale kampen en goedkope hotels ondergebracht. Om de opvang, verpleging en voeding goed te laten verlopen, zijn naar schatting 8200 politiemensen en ambtenaren nodig.

Voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker sprak maandag met de Griekse premier Alexis Tsipras en zegde steun toe. EU-commissaris Christos Stylianides (Humanitaire Hulp) komt woensdag met een voorstel voor humanitaire hulp aan Griekenland. De Grieken kregen steun van het internationale Rode Kruis, dat de situatie alarmerend noemt. Er is aan van alles gebrek: voedsel, stromend water, toiletten en hulp voor zuigelingen. Snelle, uitgebreide hulp is geboden, aldus het Rode Kruis.

Een woordvoerder van de Europese Commissie zei dinsdag dat dit een ,,noodzakelijke stap'' is vanuit de EU om de nood in Griekenland te lenigen. Hij sprak van een niet eerder vertoonde situatie. Een humanitaire ramp dreigt, stelde de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR eerder op de dag. Er is een tekort aan voedsel, water en onderdak. De spanningen nemen toe, aldus UNHCR, wat gepaard gaat met toenemende agressie. De Europese Commissie is hier ,,zeer bezorgd'' over.

Nieuws

Meest gelezen

menu