Grote NAVO-oefening op grondgebied van Georgië

Grote NAVO-oefening op grondgebied van Georgië ANP

Georgië is vanaf maandag het decor van grootschalige gezamenlijke oefeningen met de NAVO. Het Russische buurland probeert al lange tijd lid van het bondgenootschap te worden, tot ongenoegen van Moskou.

Circa 2800 manschappen uit de Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Frankrijk en Polen nemen deel aan de oefening 'Noble Partner 2020' in de buurt van de Georgische hoofdstad Tbilisi.

Volgens de Georgische premier Giorgi Gakharia zijn de oefeningen een "garantie voor vrede in ons land" en zijn ze niet gericht tegen een bepaalde vijand, zei hij tijdens de openingsceremonie. De oefeningen duren tot 18 september.

Wens

De wens van het land in de zuidelijke Kaukasus om toe te treden tot de NAVO leidde in 2008 tot de afsplitsing van de regio's Zuid-Ossetië en Abchazië, met steun van het Kremlin. Het Georgische leger werd toen in vijf dagen tijd overlopen en Rusland stationeerde daarna duizenden manschappen in de afvallige provincies, die Moskou erkende als onafhankelijke staten.

De NAVO zegde daarop toe dat Georgië lid kon worden, maar tot nu toe zijn daarvoor nog geen officiële stappen ondernomen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Buitenland
menu