'Hamas en Moslimbroeders achter moord Egypte'

De moord op de Egyptische hoofdaanklager Hisham Barakat was ,,een zeer omvangrijke samenzwering'', waarbij zowel de Moslimbroederschap als de Palestijnse groepering Hamas betrokken zijn. Dat heeft de Egyptische minister van Binnenlandse Zaken Magdi Abdel Ghaffar zondag gezegd.

Barakat kwam vorig jaar om het leven door een bomaanslag. Inmiddels hebben de autoriteiten 48 leden van de verboden Moslimbroederschap opgepakt. Veertien van hen zouden betrokkenheid bij de moord op de hoofdaanklager hebben bekend, aldus de minister.

Eerder op de dag meldde staatspersbureau MENA dat zes mannen waren opgepakt in verband met de aanslag. Ghaffar maakte tijdens een persconferentie duidelijk dat de zaak groter is. Volgens hem vormden de tientallen opgepakte verdachten een ,,cel die was gericht op het ondermijnen van de veiligheid met een serie aanvallen''.

Moslimbroederschap

De Moslimbroederschap is van oudsher verboden in Egypte, waar het leger de dienst uitmaakt. De organisatie was korte tijd 'bovengronds' en leverde zelfs een gekozen president: Mohamed Mursi. Na massale protesten tegen diens beleid, besloot legerleider Abdel Fattah al-Sisi echter in 2013 het islamistische staatshoofd af te zetten. Al-Sisi werd een jaar later zelf president.

Aanklager Hisham Barakat pakte de Moslimbroederschap hard aan. Aanhangers werden vervolgd en veelal ter dood veroordeeld, met voormalig president Mursi als meest prominente veroordeelde. Het doodvonnis tegen hem is nog niet voltrokken. In Egypte wordt de doodstraf massaal opgelegd, maar zelden voltrokken.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Buitenland
menu