Handelsverdrag EU-Canada stap dichterbij

Handelsverdrag EU-Canada stap dichterbij ANP

Het vrijhandelsverdrag tussen Canada en de Europese Unie is een stap dichterbij. Juristen van beide partijen hebben maandag groen licht gegeven voor de uiteindelijke tekst.

Het verdrag, CETA genaamd, moet de handel tussen de wereldblokken een impuls geven en maakt na de inwerkingtreding in zeven jaar geleidelijk een einde aan bijna alle importheffingen. Dat zou de Europese exportsector jaarlijks een half miljard euro schelen. In augustus 2014 was al een principeakkoord bereikt.

Voor Europese bedrijven wordt het veel makkelijker mee te dingen naar Canadese overheidsopdrachten.

Voedsel

Als er een conflict is, wordt dat beslecht door een onafhankelijk investeringstribunaal, dat volgens EU-commissaris Cecilia Malmström (Handel) zeer transparant is. Ook bestaat de mogelijkheid in beroep te gaan. Daarmee is afscheid genomen van het omstreden ISDS-arbitragesysteem, dat volgens critici een vorm van 'geheime' rechtspraak is die Europese belangen kan ondermijnen.

De Europese standaarden op het gebied van voedsel- en productveiligheid blijven in stand, beloofde de commissaris verder. Consumenten krijgen volgens haar meer keuze en hoeven potentieel ook minder te betalen voor producten. Het wordt daarnaast simpeler voor bedrijven personeel tijdelijk te detacheren in Canada of de EU.

D66

De lidstaten stemmen volgens Malmström in met het ontwerpverdrag. Het Europees Parlement moet zich nog buigen over de tekst.

D66-Europarlementariër Marietje Schaake reageerde verheugd. ,,Als het verdrag in werking kan treden zullen Europeanen en Canadezen de positieve effecten ervan merken." De SP wijst het verdrag af.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Buitenland
menu