Happy St. Patrick's Day! Maar wat is dat eigenlijk?

Groen is de kleur van St. Patrick's Day. FOTO ANP

Schrik niet als je donderdag een beschonken Ier in een groen pak tegen het lijf loopt: het is St. Patrick's Day. Waarschijnlijk heb je er wel eens van gehoord, maar wat is dat nou precies voor dag?

Wat is St. Patrick's Day?

St. Patrick's Day is de nationale feestdag van Ierland, Noord-Ierland, het Caribische eiland Montserrat en de provincies Newfoundland en Labrador in Canada. Sinds de negende eeuw wordt elk jaar Sint-Patricius herdacht op zijn sterfdag, 17 maart. Het feest groeide in de loop der jaren uit tot een wereldwijde uiting van de Ierse identiteit. Ook in de Verenigde Staten en Australië wordt het groots gevierd.

Wie was Sint-Patricus?

Patricus, na zijn dood in 461 heilig verklaard, is de beroemdste missionaris van Ierland. Uit twee boeken die hij schreef blijkt dat hij als 16-jarige Brit door Ierse heidenen naar het eiland werd gebracht als slaaf. Hij ontsnapte en volgde een priesteropleiding in Frankrijk, waarna hij van de Paus de opdracht kreeg om het ongelovige Ierland te bekeren. Over Sint-Patricius doen veel legendes de rondte. Zo zou hij de slangen van het eiland hebben verdreven, het klaverblad als symbool van Ierland hebben geïntroduceerd en honderden kerken hebben gesticht.

Hoe wordt St. Patrick's Day gevierd?

Met veel drank. Waar op een willekeurige dag zo'n 5,5 miljoen pinten Guinness worden gedronken, zijn dat er op St. Patricks Day 13 miljoen.

Maar er is meer dan bier en whiskey. Zo zijn er openluchtconcerten, kermissen, grote optochten en vuurwerk. In New York, waar veel mensen van Ierse afkomst wonen, vindt al meer dan 250 jaar de grootste parade plaats.

Trekken de mensen nog wat speciaals aan?

Als het maar groen is. Een typische St. Patrick's Day-outfit bestaat uit een groen kostuum, een oranje baard en een hoge hoed.

Niet alleen de outfits zijn groen tijdens St. Patrick's Day. Zo is er groen bier te koop en is het een traditie dat de Chicago River in de gelijknamige stad groen kleurt.

Wordt St. Patrick's Day gevierd in het Noorden?

Noord-Nederland lijkt er niet echt warm voor te lopen. Zo zou donderdag in Sportcafé De Spil in Nieuwe Pekela ter gelegenheid van St. Patrick's Day een proeverij met Ierse whiskeys, bier, cider en stew zijn. Maar dat ging vanwege gebrek aan belangstelling niet door.

Mogelijk is de belangstelling gering omdat veel Ieren in Nederland terug naar Ierland gaan voor St. Patrick's Day. Zelf niet Iers, maar wel zin in een feestje? Stap dan gewoon een Ierse pub binnen. Zo is O'Malleys in Groningen goed voorbereid.

Ook in de Ierse pub Paddy O'Ryan in Leeuwarden is St. Patrick's Day reden voor een feestje.

Nieuws

menu