Harpoon-raketten in Oekraïne: 'Genoeg om hele Zwarte Zeevloot te laten zinken'

Oekraïne heeft de eerste Harpoon-raketten uit Denemarken ontvangen, zo bevestigt de Oekraïense minister van Defensie Reznikov. Dat is slecht nieuws voor de toch al zo geplaagde Russische Zwarte Zeevloot. Harpoon-raketten zijn speciaal ontwikkeld om schepen ‘achter de horizon’ uit te schakelen.

Defensie-woordvoerder Sergey Bratchuk deelde op Telegram een video van de werking van de Harpoons. „We hebben er genoeg om de hele Zwarte Zeevloot te doen zinken”, beweert Bratchuck.

Fire and forget wapen

Denemarken is het eerste land dat Harpoons heeft geleverd aan Oekraïne. Harpoons zijn van Amerikaanse makelij en worden door een groot aantal NAVO-landen gebruikt. Al naar gelang de versie hebben ze een bereik van tussen de 120 en 220 kilometer. De Harpoon is een ‘fire and forget’ wapen: zodra de raket ingesteld is, wordt deze afgevuurd en vliegt naar het ingestelde doelgebied. Daar aangekomen schakelt het zijn radar in en valt aan zonder enige tussenkomst van het vuurplatform. Dit geeft de mogelijkheid om kort na elkaar meerdere aanvallen te lanceren zonder dat de raketten gevolgd en gecorrigeerd hoeven te worden.

Bijzonder effectief

Hoewel niet per se hypermodern, de eerste versies werden door Boeing al in 1970 ontwikkeld, geldt de Harpoon na verschillende upgrades wel als bijzonder effectief. De aanwezigheid van de Harpoon vergroot de slagkracht van Oekraïne op de Zwarte Zee immens. Ook de Noorse Naval Strike Missile zou nog aan het Oekraïense arsenaal kunnen worden toegevoegd.

Nieuws

menu