Heldenstatus voor verpleegkundigen die premier Johnson bijstonden

Heldenstatus voor verpleegkundigen die premier Johnson bijstonden ANP

Twee buitenlandse verpleegkundigen die de zieke Britse premier Boris Johnson bijstonden na zijn besmetting met corona, krijgen daardoor veel aandacht in thuislanden. Johnson had "Jenny uit Nieuw-Zeeland" en "Luis uit Portugal" persoonlijk bedankt in een filmpje.

De premier stelde in de videoboodschap dat het duo aan zijn bed stond terwijl hij vocht voor zijn leven. Johnson bracht ongeveer een week met Covid-19 door in een ziekenhuis en lag drie nachten op de intensive care.

Het bedankje van Johnson bleef volgens Sky News niet onopgemerkt. De Portugese president Marcelo Rebelo de Sousa feliciteerde verpleegkundige Luis Pitarma met de "speciale erkenning" die hij kreeg van de Britse leider.

Onder de indruk

De Nieuw-Zeelandse Jenny McGee was volgens haar familie enorm onder de indruk van de boodschap van de premier. "Ze zag het zelf als een normale werkdag en bleef maar zeggen dat ze gewoon haar werk deed", zei haar broer volgens The New Zealand Herald.

In Britse ziekenhuizen werken veel mensen met een buitenlandse nationaliteit. Ruim 13 procent van de medewerkers komt niet het uit Verenigd Koninkrijk. Zij hebben samen ongeveer 200 verschillende nationaliteiten, citeert Sky News uit een rapport uit 2019.

Johnson herstelt inmiddels in het officiële buitenverblijf van de premier. Het is onduidelijk wanneer hij weer aan de slag gaat. Dat hangt volgens zijn woordvoerder af van de adviezen van zijn medische team.

Nieuws

menu