Hof blokkeert verkiezingsdeelname Boliviaanse oud-president

Hof blokkeert verkiezingsdeelname Boliviaanse oud-president ANP

De Boliviaanse oud-president Evo Morales kan zich bij de komende verkiezingen niet kandidaat stellen voor een senaatszetel, heeft het grondwettelijk hof van het Zuid-Amerikaanse land besloten. Daarmee zette de rechter een streep door de politieke comeback van Morales, die in november vorig jaar onder druk aftrad als president en in ballingschap in Argentinië verblijft.

Morales, onder wie het straatarme Bolivia tussen 2006 en 2019 een linkse koers voer, wilde een besluit van het hoogste verkiezingsorgaan ongedaan maken. Dat verbood hem in februari om met de verkiezingen mee te doen in de centrale regio Cochabamba, waar Morales niet woont.

Sinds oktober vorig jaar gaat Bolivia door een politieke crisis. Morales eiste toen de overwinning op na de verkiezingen en wilde een vierde termijn. Volgens de oppositie had Morales gefraudeerd en na weken van grootschalige protesten besloot hij op te stappen en het land te ontvluchten. In Bolivia werd daarop een overgangsregering aangesteld.

Morales (60) wordt in Bolivia inmiddels vervolgd wegens "opruiing en terrorisme". Daarnaast lopen er aanklachten tegen hem, waaronder beschuldigingen van seks met minderjarigen.

De oud-president kon zich bij de komende verkiezingen al niet meer opnieuw kandidaat stellen voor het presidentschap. Bij de algemene verkiezingen van 18 oktober, die drie keer zijn uitgesteld vanwege de coronapandemie, kiezen de Bolivianen een president, een vice-president, 36 senatoren en 120 afgevaardigden.

Nieuws

Meest gelezen

menu