Hulpgoederen kunnen Syrië zondag bereiken

Hulpgoederen kunnen Syrië zondag bereiken ANP

De Verenigde Naties en het Rode Kruis hopen zondag hulpgoederen te kunnen afleveren aan de bevolking in de plaatsen Madaya, al-Foua en Kefraya in het westen van Syrië. In Madaya worden 40.000 inwoners al een half jaar ingesloten door het Syrische leger en de Libanese bondgenoot Hezbollah. In de noordelijker gelegen plaatsen al-Foua en Kefraya worden 20.000 mensen gegijzeld door strijders van de oppositie.

Er is vooral urgente behoefte aan medicijnen en babyvoeding omdat moeders vanwege de honger geen borstvoeding kunnen geven. De laatste keer dat deze plaatsen door hulporganisaties bereikt konden worden was in oktober.

Sinds 1 december zijn in Madaya 23 mensen in centra van Artsen Zonder Grenzen van de honger gestorven. De hulpvoorziening wordt bemoeilijkt omdat de hulpkonvooien vijandelijke linies moeten doorsnijden. Blokkades en gijzelingen zijn een beproefde tactiek van de strijdende partijen, waarmee de bevolking wordt gedwongen zich over te geven of de hongerdood te sterven. De inmiddels bijna vijf jaar durende burgeroorlog in Syrië heeft aan zo'n 250.000 mensen het leven gekost.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Buitenland
menu