ICC velt vonnis over ex-vicepresident Congo

ICC velt vonnis over ex-vicepresident Congo ANP

Rechters van het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag doen maandagmiddag uitspraak in de zaak tegen een steenrijke zakenman, politicus en militieleider, Jean-Pierre Bemba. Hij was ooit vicepresident van Congo-Kinshasa en een machtig rivaal van president Joseph Kabila, die sinds begin 2011 Congo regeert.

Het ICC beschuldigt Bemba ervan in het buurland Centraal-Afrikaanse Republiek (CAR) verantwoordelijk te zijn voor talrijke oorlogsmisdaden die werden gepleegd tussen oktober 2002 en maart 2003 door een militie van Bemba. Hij had een legertje naar Centraal-Afrika gestuurd om te helpen een poging tot staatsgreep neer te slaan.

De advocaten van Bemba hebben aangevoerd dat de losgeslagen strijders niet meer onder bevel van Bemba stonden toen ze de misdaden begingen. Ze trokken op met Centraal-Afrikaanse troepen en luisterden niet meer naar Bemba.

Traagheid

Hij werd in 2008 in België aangehouden en uitgeleverd aan het ICC in Den Haag. Het proces begon eind 2010 en duurde vier jaar. Voor Bemba is de uitspraak maandag geen afronding van de slepende juridische strijd met het ICC. Zelfs bij vrijspraak moet hij in Den Haag blijven. Aanklagers zijn namelijk in 2014 een andere zaak tegen Bemba en vier medewerkers begonnen wegens omkoping van getuigen en vervalsing van bewijsmateriaal.

De zaak tegen Bemba is een van de vele van het hof waarbij het ICC traagheid wordt verweten. De feiten waar de rechter maandag over oordeelt, zijn veertien jaar oud. Sindsdien zijn er in de CAR nog veel meer bloedige conflicten geweest. In Congo wordt het ICC ervan verdacht president Kabila te hebben geholpen door diens rivaal Bemba uit te schakelen.

Nieuws

Meest gelezen

menu