IS veroorzaakt bloedbad in Irak met tankwagen

IS veroorzaakt bloedbad in Irak met tankwagen ANP

Terreurbeweging Islamitische Staat (IS) heeft zondag opnieuw een bloedbad veroorzaakt in Irak. Doelwit was een controlepost van de politie bij de ruïnes van Babylon, aan de rand van de stad Hilla. Een zelfmoordterrorist liet er een tankauto ontploffen. Minstens zestig mensen kwamen om het leven, nog eens zeventig omstanders belandden in het ziekenhuis.

IS eiste de verantwoordelijkheid voor de aanslag snel op via een gelieerde website. De groepering sprak van een ,,operatie van een martelaar''.

De explosie vernietigde het checkpoint, maar ook huizen en auto's in de omgeving. Onder de doden zijn burgers. Veel van de slachtoffers liepen brandwonden op.

Babylon

Het hoofd van de provinciale veiligheidsdienst sprak van ,,de zwaarste aanslag tot nog toe'' in het gebied. Hilla ligt ten zuiden van de hoofdstad Bagdad en heeft vooral sjiitische inwoners. Terreurbeweging IS bestaat uit soennitische extremisten. Zij koesteren grote weerzin tegen sjiitische moslims, die ze als ketters zien.

IS controleert alleen in Noord- en West-Irak grondgebied, maar daarbuiten pleegt de groepering zeer regelmatig aanslagen.

Pal naast provinciehoofdstad Hilla liggen overblijfselen van de oude stad Babylon. De geschiedenis van die beroemde stad, die ook in de Bijbel wordt genoemd, gaat ruim vierduizend jaar terug.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Buitenland
menu