Ierse premier erkent verlies meerderheid

Ierse premier erkent verlies meerderheid ANP

De Ierse premier Enda Kenny heeft zaterdag erkend dat zijn coalitieregering de verkiezingen niet heeft overleefd. Dat meldde de BBC. Hij zei dat naar aanleiding van voorlopige uitslagen van de stembusgang vrijdag die erop wijzen dat de regeringspartijen hun meerderheid kwijt zijn.

Kenny's partij, Fine Gael, kreeg 26 procent van de stemmen toen 38 van de 40 kiesdistricten waren geteld. Dat is ver onder de 36 procent van het aantal stemmen dat de partij vijf jaar geleden kreeg. In de opiniepeilingen aan het begin van de verkiezingen werd het aantal stemmen nog op 30 procent geschat.

De huidige coalitiepartner Labour lijkt slechts 7 procent van de stemmen te krijgen. Minister Brendan Howlin liep vast op de resultaten vooruit. Dit betekent dat we geen deel zullen uitmaken van de samenstelling van de volgende regering, aldus Howlin. De belangrijkste oppositiepartij Fianna Fáil heeft voorlopig 25 procent van de stemmen behaald.

De uiteindelijke uitslag van de verkiezingen is er waarschijnlijk pas na het weekeinde. Fine Gael blijft waarschijnlijk wel de grootste maar wordt op de voet gevolgd door Fianna Fáil.

Nieuws

Meest gelezen

menu