In Bachmoet kan elk gebouw een Russisch massagraf worden: de beproefde, maar gruwelijke tactiek van Oekraïne

Ambulanciers van het Da Vinci Wolves bataljon ontzetten lichtgewonde Oekraïense soldaten uit Bachmoet.

Ambulanciers van het Da Vinci Wolves bataljon ontzetten lichtgewonde Oekraïense soldaten uit Bachmoet.

In de strijd om Bachmoet grijpt Oekraïne terug naar een gruwelijke succesformule uit het verleden. Ze geven een van hun bolwerken prijs en trekken zich wat verder terug. Van zodra de Russen die stellingen goed en wel hebben ingenomen, blazen ze het gebouw en iedereen erin vanop afstand op.

Dinsdag werd gemeld dat het Cultuurhuis in het centrum van Bachmoet door een ontploffing was herleid tot puin. Het werd niet getroffen door Russisch geschut, maar werd vernield door explosieven geplaatst door het Oekraïense leger. „Spijtig voor de stad uiteraard”, was de commentaar. „Maar om de overwinning te behalen, kunnen gebouwen worden opgeofferd.”

Vorige week sijpelden de eerste berichten door over het systematisch opblazen van gebouwen in de stad. Ze kwamen van Russische soldaten die op Telegram schande spraken „over de mensonwaardige en laffe tactiek” van het Oekraïense leger, die vooral Wagner manschappen kost. „Ze verlaten een versterkte positie en lijken zich terug te trekken. Van zodra onze troepen zich geïnstalleerd hebben op die veroverde plaats, blazen ze het gebouw vanop afstand op.”

Volgens Oekraïense bronnen worden de grote gebouwen in het centrum door hun leger nu systematisch ondermijnd. „Zulke gebouwen worden door de vijand meestal gebruikt als opslagplaatsen voor munitie of om de troepen te laten rusten en te herschikken.” Het betekent meteen ook dat de bevelhebbers aan het front ze als schuilplaats gebruiken.

Dit artikel is alleen te lezen voor onze abonnees.

Kies voor een van de onderstaande abonnementen om direct verder te lezen.
PREMIUM heb je al voor maar € 1,50 per week!

Abonnement

PREMIUM -50%

Alle online artikelen lezen
€ 3,00€ 1,50
per week

Upgrade (optioneel)

Digitale krant
  • Ma t/m za de krant online lezen
+ € 1,00
per week
Digitale krant + Weekend
  • Ma t/m za de krant online lezen
  • Zaterdag de weekendkrant op papier
+ € 2,00
per week
Geen extra's