Tien Indiërs bezitten 11 procent van India’s nationale rijkdom. Hoe kan dat?

Meer dan 11 procent van India’s nationale rijkdom is in handen van tien individuen. Een van hen is in zeer zwaar weer beland. Hoe komen de Indiase tycoons aan hun fabelachtige fortuinen en is die ongelijkheid nog houdbaar?

Gautam Adani voert het woord tijdens een congres voor accountants in de Indiase stad Mumbai op 19 november 2022. 
Foto: AFP/Indranil Mukherjee

Gautam Adani voert het woord tijdens een congres voor accountants in de Indiase stad Mumbai op 19 november 2022. Foto: AFP/Indranil Mukherjee

Indiase toezichthouders openen een nieuw onderzoek naar Gautam Adani, de rijkste man van India, nu die wordt beschuldigd van fraude. Na jaren stilte is de al acht jaar groeiende ongelijkheid in India weer een thema geworden. ,,De kloof tussen de haves en de have nots is groter geworden en onze economie heeft dringend meer consumptie nodig’’, waarschuwde econoom Devendra Pant bij de voorstelling van de Indiase begroting woensdag.

'Grootste bedrijfsfraude ooit'

Indiër Gautam Adani (60), de rijkste man van Azië, wordt onder vuur genomen door de Amerikaanse shortseller Hindenburg. Die zegt dat Adani’s groep de waarde van haar aandelen manipuleert en zich zo aan fraude schuldig maakt. Hindenburg heeft ingezet op een koersdaling en haalt profijt bij reputatieschade voor Adani. Diens bedrijf noteert nu al 92 miljard dollar lager. Toch is het vertrouwen van buitenlandse investeerders nog niet weg: zopas haalde Adani weer 2,5 miljard dollar op. Hij noemt de kritiek ‘een berekende aanval op de groei en ambitie van India zelf’. Hindenburg vindt dat Adani ‘wegkwam met de grootste bedrijfsfraude ooit omdat investeerders, journalisten, burgers en politici te bang waren om te spreken’.

Dit artikel is alleen te lezen voor onze abonnees.

Kies voor een van de onderstaande abonnementen om direct verder te lezen.
PREMIUM heb je al voor maar € 1,50 per week!

Abonnement

PREMIUM -50%

Alle online artikelen lezen
€ 3,00€ 1,50
per week

Upgrade (optioneel)

Digitale krant
  • Ma t/m za de krant online lezen
+ € 1,00
per week
Digitale krant + Weekend
  • Ma t/m za de krant online lezen
  • Zaterdag de weekendkrant op papier
+ € 2,00
per week
Geen extra's