'India overweegt versoepeling lockdown'

'India overweegt versoepeling lockdown' ANP

De Indiase autoriteiten overwegen de strenge lockdown op sommige plaatsen in het land te versoepelen. Coronabrandhaarden moeten wel hermetisch worden afgesloten, zeggen functionarissen.

In het land met 1,3 miljard inwoners zijn tot 14 april landelijke beperkingen van kracht. Die hebben geleid tot chaotische toestanden. Veel dagloners hebben geen werk meer. Ze verlaten de steden en leggen grote afstanden te voet af omdat ze terug willen keren naar hun dorpen.

Premier Narendra Modi moet in de komende dagen besluiten of de lockdown wordt verlengd. Daar hebben meerdere deelstaten volgens hem ook om gevraagd. De premier vindt volgens zijn kantoor echter ook dat zijn land te maken heeft met grote economische uitdagingen.

Gerichter beleid

Gezondheidsfunctionarissen zeggen dat wordt gewerkt aan een gerichter beleid om de uitbraak in te dammen. Op dit moment is meer dan 80 procent van de coronabesmettingen te herleiden naar 62 districten, die samen minder dan 10 procent van het oppervlak van India beslaan. Op sommige plaatsen zijn helemaal geen coronagevallen vastgesteld.

Er wordt naar verluidt gekeken naar de mogelijkheid getroffen gebieden en omliggende districten af te sluiten. Delen van het land waar geen besmettingen zijn gemeld en niemand in quarantaine zit, kunnen volgens een ingewijde juist beperkingen opheffen.

"Er zijn al voorstellen ingediend. Als beperkingen deels worden opgeheven, gebeurt dat op basis van een risico-analyse", benadrukt de bron. Hij zegt ook dat sommige maatregelen, zoals het sluiten van scholen en het verbod op religieuze bijeenkomsten, vermoedelijk in het hele land blijven gelden.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Buitenland
menu