Internationale crisis om raketinslag in Polen: dit weten we tot nu toe

Het onderzoek naar de raketinslag gaan woensdag verder. Foto: Reuters

Wereldleiders staan op scherp nadat dinsdagmiddag een raket insloeg in een Pools dorpje nabij de grens met Oekraïne. Aanvankelijk werd gedacht aan een mogelijke Russische actie, maar inmiddels vermoeden de Amerikanen dat de raket mogelijk uit Oekraïne afkomstig is. Dit weten we tot nu toe:
  • Rusland voert dinsdag een grootschalige raketaanval uit op Oekraïne, vermoedelijk als reactie op de speech van Zelenski op de G20-top waarin hij van Rusland eist om de Oekraïense grenzen te respecteren en de troepen terug te trekken. Volgens Oekraïense veiligheidsdiensten worden meer dan 90 raketaanvallen afgevuurd op hun grondgebied, waarvan ze er 73 konden neerhalen. In Kiev moet minister Hoekstra (Buitenlandse Zaken) vluchten naar een schuilkelder.
  • Rond 15.40 uur worden plots ook inslagen gemeld in Polen, nabij de grens met Oekraïne. Polen bevestigt dat daarbij twee doden zijn gevallen. Raketten zouden een landbouwbedrijf bij het Poolse dorpje Przewodów geraakt hebben. Op beelden is een grote krater te zien naast een getroffen tractor.