Inwoners Cherson van de ene hel naar de andere: stad in Oekraïne is bevrijd, maar beschietingen blijven

Samen overleefden ze de Russische bezetting van hun stad Cherson. Maar nu de Russen vanaf de overkant van de Dnipro-rivier Cherson beschieten, brengt Oleksii zijn vriendin Natalja en stiefdochter Dasja naar het station. ’Opaatje Vova’ – Volodymyr – waarop zij negen maanden pasten, gaat ook mee. Juist na de bevrijding ontvluchten ze Cherson.

Natalja, haar dochter Dasja en Opaatje Vova waar zij tijdens de bezetting van Cherson op hebben gepast vluchten nu toch uit de bevrijde stad. Natalja’s vriend Olekssi brengt ze naar het station.

Natalja, haar dochter Dasja en Opaatje Vova waar zij tijdens de bezetting van Cherson op hebben gepast vluchten nu toch uit de bevrijde stad. Natalja’s vriend Olekssi brengt ze naar het station. Foto: De Telegraaf

„In ieder geval voor de winter, want hier kunnen we zo niet wonen”, zegt de aangeslagen Natalja Pirogova. „Heb je die ontploffingen niet gehoord?” Over het stationsplein en later ook het perron dreunen knallen die in de twee uur tot het vertrek van de trein naar Kiev steeds dichterbij lijken te komen.