Kleuterscholen in Noorwegen weer open

Kleuterscholen in Noorwegen weer open ANP

Noorwegen, dat zegt het nieuwe coronavirus onder controle te hebben, is maandag begonnen met het openen van kleuterscholen en de kinderopvang na een maandlange sluiting.

Heropening is volgens de autoriteiten weer mogelijk omdat kinderen minder getroffen worden door het virus, hoewel sommige ouders hun bedenkingen hadden bij de beslissing.

Noorwegen begint met het geleidelijk opheffen van de lockdown die was ingevoerd om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. De Noren mogen vanaf maandag ook weer naar hun buitenhuisjes.

Draaiboek

Volgens het Noorse draaiboek mogen ook fysiotherapeuten en psychologen maandag weer aan het werk, kappers volgen later deze week. Hoewel veel winkels open mogen blijven, houden bars en de meeste restaurants hun deuren nog gesloten. Culturele- en sportevenementen blijven tot ten minste 15 juni verboden.

De regering kondigde aan dat de basisscholen in het land op 27 april open mogen. Andere maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus blijven nog wel van kracht. De Noren moeten nog zo veel mogelijk thuiswerken. De regering sloot midden maart ook de grenzen voor buitenlanders.

Bevestigde gevallen

Het Scandinavische land, waar ongeveer 5,4 miljoen mensen wonen, heeft 7068 bevestigde gevallen van het nieuwe coronavirus en 154 doden geregistreerd.

Behalve op de vele beperkingen en voorschriften die nog steeds van kracht zijn, vertrouwen de Noorse autoriteiten nu op tracering via een app en uitgebreide tests om de epidemie in te dammen.

Buurland Denemarken versoepelt eveneens de coronamaatregelen. Daar gaan de eerste kleine bedrijven weer open. Het gaat onder meer om kappers, schoonheidssalons en rijscholen. Denemarken was een van de eerste landen in Europa die maatregelen troffen om het virus in te dammen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Buitenland
menu