Koning Filip verlengt opdracht regeringsformatie

Koning Filip verlengt opdracht regeringsformatie ANP

De Vlaamse liberale leider Egbert Lachaert krijgt meer tijd om te proberen een volwaardige Belgische regering te vormen. Nadat de voorzitter van Open VLD vrijdag bij koning Filip verslag had gedaan na tien dagen onderhandelen, maakte het paleis bekend dat de opdracht is verlengd tot 4 september. "Het tussentijds verslag wijst op constructieve gesprekken voor de vorming van een meerderheidsregering", aldus het paleis.

Lachaert werkt volgens ingewijden aan een coalitie zonder N-VA, de grootste Vlaamse partij van Vlaanderen van Bart de Wever, en met de Vlaamse en Waalse liberalen, socialisten, groenen en christendemocraten. De Vlaamse christendemocraten (CD&V) zouden echter nog niet aan boord zijn omdat ze tot nu toe aandrongen op regeringsdeelname van de N-VA.

België zit sinds december 2018 zonder volwaardige regering. De zuiderburen gingen in mei 2019 naar de stembus. Sindsdien zijn talloze formatiepogingen door verscheidene politici mislukt. Ook De Wever en de voorzitter van de grootste Waalse partij Parti Socialiste (PS), Paul Magnette, slaagden er niet in samen een meerderheidscoalitie te vinden.

De huidige minderheidsregering van de Waalse liberale premier Sophie Wilmès (MR) heeft een mandaat tot half september.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Buitenland
menu