Lange rijen bij stembussen Wisconsin vanwege corona

Lange rijen bij stembussen Wisconsin vanwege corona ANP

De voorverkiezingen in de Amerikaanse staat Wisconsin zijn ondanks de coronacrisis doorgegaan en dat leidde tot zeer lange wachtrijen bij stemlokalen. De wachtenden stonden urenlang op anderhalve meter van elkaar om voor maar liefst drie verkiezingen hun stem uit te brengen.

Bewoners van de staat konden dinsdag stemmen voor de Democratische presidentskandidaat en voor de staats- en lokale verkiezingen. Er heerste verwarring en frustratie over hoe ze zouden verlopen. De gouverneur wilde ze verplaatsen, maar enkele Republikeinen dwongen bij de rechter af dat ze doorgingen. Na juridisch getouwtrek werd toch besloten om ze voort te zetten.

Prominente Democraten veroordeelden het besluit, omdat het volgens hen betekent dat kiezers hun leven op het spel moeten zetten om hun democratische grondrecht uit te oefenen. Zij riepen hun kiezers op niet te stemmen en vroegen de Republikeinen hetzelfde te doen.

Test

In de grote stad Milwaukee waren veel stemlokalen gesloten vanwege een groot tekort aan vrijwilligers. Duizenden kiezers hadden er slechts vijf lokalen tot hun beschikking. De verkiezingsdag in Wisconsin wordt volgens Amerikaanse media en politici als een test gezien voor nog resterende stembusgangen in tijden van het coronavirus. De resultaten van de stemming in Wisconsin worden op zijn vroegst verwacht op 13 april.

De presidentsverkiezingen staan gepland voor 3 november. De voornaamste Democratische kandidaat voor het presidentschap in de VS, Joe Biden, beklemtoonde dinsdag nog dat de verkiezingen in november niet kunnen worden uitgesteld. Hij zei dat die in de grondwet geregeld zijn en ook de coronapandemie geen reden is om de stembusgang te vertragen of uit te stellen, zei hij.

Nieuws

Meest gelezen

menu