Lege straten in miljoenenstad Zuid-Korea door virus

Lege straten in miljoenenstad Zuid-Korea door virus ANP

De burgemeester van de Zuid-Koreaanse miljoenenstad Daegu heeft inwoners opgeroepen binnen te blijven vanwege de uitbraak van het nieuwe coronavirus. Restaurants, winkelcentra en straten in de vierde stad van het land waren donderdag grotendeels leeg.

Inwoners wanen zich door de uitgestorven straten in een rampenfilm. Een 28-jarige man zegt dat zelfs op de drukste plek in de binnenstad niemand is te bekennen. "Het is alsof iemand een bom heeft laten afgaan in het midden van de stad. Het lijkt wel een zombie apocalyps."

Het aantal ziektegevallen in Zuid-Korea neemt de afgelopen dagen snel toe. Het ging dinsdag nog om zeker 31 besmettingen, maar dat zijn er nu al 104. De grootste groep patiënten bestaat uit mensen uit Daegu of de omgeving van die stad. De burgemeester spreekt over een ongekende crisis.

Geloofsgemeenschap

Veel patiënten worden gelinkt aan een 61-jarige vrouw die deel uitmaakt van de Shincheonji-geloofsgemeenschap in Daegu, waar 2,5 miljoen mensen wonen. Ze kreeg op 10 februari koorts, maar weigerde naar verluidt herhaaldelijk zich te laten testen. Ze zei dat ze de laatste tijd niet in het buitenland was geweest.

Volgelingen van Shincheonji-oprichter Lee Man-hee zien hem als verlosser, die hen op de dag des oordeels naar de hemel zal leiden. Meer dan duizend gelovigen zouden diensten hebben bijgewoond met de vrouw, die later toch besmet bleek te zijn.

Voorzorgsmaatregelen

Zeker negentig mensen uit die groep zouden symptomen van het virus hebben."We zijn van plan alle leden van die kerk te testen", aldus burgemeester Kwon Young-jin op een persconferentie. "We hebben ze gevraagd om thuis te blijven en contact met hun gezinnen te vermijden."

De autoriteiten laten uit voorzorg ook kinderdagverblijven sluiten. Het ministerie van Defensie heeft militairen in de stad verboden hun kazernes te verlaten of gasten te ontvangen. De Verenigde Staten, die ook een basis in de stad hebben, nemen vergelijkbare maatregelen.

Nieuws

Meest gelezen

menu