Leiders EU- en Balkanlanden vinden elkaar op virtuele top

Leiders EU- en Balkanlanden vinden elkaar op virtuele top ANP

Solidariteit en samenwerking kenmerken de relatie tussen de EU en de zes westelijke Balkanlanden, die na de coronatijd verder wordt verstevigd. Dat was woensdag de voornaamste boodschap van een videotop van EU-regeringsleiders en hun ambtgenoten uit de westelijke Balkan. "Onze eerste prioriteit is om Covid-19 samen te verslaan", aldus EU-president Charles Michel.

Montenegro, Servië, Noord-Macedonië en Albanië zijn kandidaat-lidstaat, terwijl Kosovo en Bosnië en Herzegovina daar nog op moeten wachten. De gevoelige kwestie van EU-uitbreiding stond echter formeel niet op de agenda. Vanuit de EU werd evenwel onderstreept dat de Balkanlanden ondanks de pandemie werk moeten blijven maken van economische hervormingen, de rechtsstaat, corruptiebestrijding, persvrijheid en een goed functionerend democratisch en openbaar bestuur op hun weg naar lidmaatschap. De Balkanlanden verbinden zich daaraan. In de slotverklaring werd hun "Europese perspectief" herbevestigd.

De EU vroeg en kreeg ruimere erkenning voor het onlangs geopenbaarde steunpakket van ruim 3,3 miljard euro om de regio in de coronacrisis te hulp te schieten. Landen als Servië hebben steun uit Rusland en China warm verwelkomd, terwijl dankbaarheid richting Europa achterbleef. Wat deze landen doen valt in het niet bij de Europese solidariteit, aldus de EU.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Buitenland
menu