Macedonië sluit grens helemaal

Macedonië sluit grens helemaal ANP

Macedonië heeft woensdag voorlopig de grens gesloten voor alle vluchtelingen en migranten. De politie heeft de grensovergang bij het Griekse Idomeni, aan een weg en spoorlijn van Thessaloniki naar Skopje, met dat doel dichtgedaan, bevestigden de autoriteiten in de betrokken provinciehoofdstad Kilkis.

Het is een belangrijke route voor vluchtelingen, want er zijn aan deze grensovergang opvangmogelijkheden. Een kilometer verder naar het oosten is de autosnelweg van ThessalonikiSkopje. De grens is daar bij de dorpjes Tsoliades (Griekenland) en Bogoroditsa (Macedonië) gewoon open, meldden waarnemers.

De belangrijkste reden voor de sluiting van de grenspost Idomeni is volgens waarnemers de Servische weigering migranten toe te laten die naar West-Europa willen. Macedonië, dat in het noorden aan Servië grenst, beperkte de instroom al steeds strenger. Alleen mensen die uit Syrië, Irak en Afghanistan kwamen, mochten binnen.

Het Macedonische persbureau Kurir meldde woensdag nog dat in de voorafgaande 24 uur ruim 1500 Syriërs, 820 Afghanen en ruim 530 Irakezen als asielzoekers werden toegelaten. Maar woensdagavond is de 'Balkanroute' ook afgesneden voor die nationaliteiten.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Buitenland
menu