Marokko dreigt met terugtrekken uit VN-missie

Marokko dreigt met terugtrekken uit VN-missie ANP

Marokko denkt erover na om bijdragen aan vredesmissies van de Verenigde Naties stop te zetten. Aanleiding is een uitlating van VN-chef Ban Ki-moon waarin hij de Westelijke Sahara omschreef als ,,bezet gebied".

Het onderwerp ligt gevoelig sinds de voormalige Spaanse Westelijke Sahara in 1975 werd ingelijfd door Marokko. Rabat claimt het als Marokkaans grondgebied, maar dat wordt internationaal niet erkend. De Sahrawi's die in de woestijn wonen, willen dat het gebied onafhankelijk wordt.

De Marokkaanse overheid noemt de uitspraak van Ban ,,onacceptabel" en vindt dat de VN-chef zich niet neutraal opstelt in het conflict. Rabat dreigt daarom niet meer mee te doen aan onder meer een VN-missie in de Westelijke Sahara.

Ban bezocht onlangs vluchtelingenkampen in Zuid-Algerije waar de Sahrawi's wonen. Hij wil dat de onderhandelingen over de Westelijke Sahara nieuw leven wordt ingeblazen. Tienduizenden Marokkanen gingen afgelopen weekend de straat op in Rabat, omdat ze boos zijn over de uitspraken van Ban.

Nieuws

Meest gelezen

menu