'Marokko houdt verdachte aanslag Parijs aan'

'Marokko houdt verdachte aanslag Parijs aan' ANP

Marokko heeft een Belg aangehouden die directe banden zou hebben met de daders van de aanslagen in Parijs. Dat hebben de Marokkaanse autoriteiten gezegd.

Het federaal parket in Brussel dat onderzoek doet naar de Belgische betrokkenheid bij de aanslagen kon maandagmiddag de arrestatie van de Belg niet bevestigen. Het Openbaar Ministerie probeert nu in contact te komen met de Marokkaanse autoriteiten om informatie te krijgen. De arrestatie komt er niet op het verzoek van de Belgische autoriteiten, liet een woordvoerder desgevraagd weten.

In België zitten negen personen vast in dit terrorismedossier. Een aantal van de daders van de terreurdaad in Parijs woonden in de Brusselse gemeente Molenbeek. Het vermoeden bestaat dat (een deel van) de voorbereidingen in België zijn getroffen.

Initialen

Door de aanslagen in een concertzaal en bij terrassen en een voetbalstadion kwamen in november 130 mensen om het leven.

Het Marokkaanse ministerie van Binnenlandse Zaken gaf alleen de initialen van de verdachte, die vertaald J.A. of G.A. zouden zijn. Daarmee lijkt het uitgesloten dat het gaat om Saleh Abdeslam, de nog altijd voortvluchtige dader van de aanslagen.

Abdelhamid Abaaoud

De man werd vrijdag aangehouden in de stad Mohammedia. Hij zou in Syrië bij de militante beweging al-Nusra hebben gevochten voordat hij zich aansloot bij Islamitische Staat. Hij zou naar Syrië zijn gegaan met het brein van de aanslagen, de 28-jarige Abdelhamid Abaaoud, die in Saint Denis omkwam toen de politie zijn verblijfplaats bestormde.

De verdachte zou vanuit Syrië via Turkije, Duitsland, België en Nederland naar Marokko zijn gereisd.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Buitenland
menu