Marokko laat terugkeer Belgen met dubbele nationaliteit toe

Marokko laat terugkeer Belgen met dubbele nationaliteit toe ANP

De autoriteiten in Marokko staan toe dat Belgen met de dubbele (Belgisch-Marokkaanse) nationaliteit die ingeschreven staan in België maar in Marokko vanwege coronamaatregelen zijn gestrand, naar huis kunnen terugkeren. Dat heeft de Belgische minister van Buitenlandse Zaken, Philippe Goffin, bekendgemaakt. Er geldt wel een aantal voorwaarden voor repatriëring.

De terugkeer is alleen toegestaan om "humanitaire of sociale redenen" en voor mensen die maar kort in Marokko zouden zijn. Het gaat bijvoorbeeld om Belgen met ernstige medische aandoeningen, personen die door de pandemie ineens lang gescheiden zijn van hun gezin, werknemers die hun baan dreigen te verliezen door hun langere afwezigheid of eigenaren van een bedrijf dat failliet dreigt te gaan als ze niet kunnen terugkeren naar België.

Er zijn al meer dan 1500 aanvragen voor repatriëring. "We bekijken ze per geval", aldus Goffin. Alle terugkeerders moeten in België 14 dagen in quarantaine. De vluchten zullen naar verwachting vanaf komend weekend plaatsvinden.

Naast Marokko doet ook Burundi moeilijk over de terugkeer naar België van inwoners met de dubbele nationaliteit.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Buitenland
menu