Massaal protest tegen arbeidswet Frankrijk

Massaal protest tegen arbeidswet Frankrijk ANP

Honderdduizenden mensen hebben donderdag in Frankrijk geprotesteerd tegen de voorgestelde hervormingen van de arbeidswetgeving. Volgens de vakbond CGT gingen in heel het land 1,2 miljoen mensen de straat op. Het ministerie van Binnenlandse Zaken schatte het aantal betogers op 390.000.

De protestdemonstraties waren niet alleen in grote steden, maar ook in tal van kleinere plaatsen. In verscheidene steden liepen betogingen uit de hand door toedoen van relschoppers. In Parijs en Marseille zijn daarbij arrestaties verricht.

De regering van de socialistische president François Hollande en zijn premier Manuel Valls wil de werkloosheid terugdringen door de strenge en ingewikkelde arbeidswetten te versoepelen en te vereenvoudigen. Veel werknemers en studenten vrezen dat dit de sociale zekerheid ondermijnt. In hun ogen zijn de beoogde hervormingen erg nadelig voor de werknemers en zeer voordelig voor werkgevers en grote ondernemingen.

Als gevolg van de protestacties bleef de Eiffeltoren donderdag dicht. Ook op het spoor was er hinder, doordat naar schatting een kwart van het spoorwegpersoneel ging demonstreren.

Nieuws

Meest gelezen

menu