Merkel onder zware druk van Duitse deelstaten bij coronaoverleg

Merkel onder zware druk van Duitse deelstaten bij coronaoverleg ANP

De Duitse bondskanselier Angela Merkel bespreekt woensdag met de premiers van de zestien deelstaten nieuwe versoepelingen van de strenge maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus. Ze wil slechts heel behoedzaam de beperkingen verlichten, maar staat onder enorme druk uit het bedrijfsleven en de politiek om snel verder te gaan met het opheffen van beperkingen.

Critici stellen dat de regeringsleider te veel op de rem staat en dat de economie weer opgestart moet worden voor het daar te laat voor is. Ook verscheidene deelstaatpremiers verlangen meer dan Merkel eigenlijk wil.

Het speciale beraad werd juist in het leven geroepen om de deelstaten met hun eigen bevoegdheden meer op een lijn te krijgen bij de bestrijding van het virus. Maar de zestien varen steeds meer hun eigen koers in de coronacrisis en wachten het jongste overleg met de regering niet eens meer af.

De deelstaat Saksen-Anhalt versoepelde bijvoorbeeld de regels voor afstand houden. Noordrijn-Westfalen dreigt de kinderopvang open te doen en wil bezoek in verpleeghuizen weer toestaan. Alle deelstaten samen willen de horeca zo snel mogelijk openen, het liefst al vanaf 9 mei.

Nieuws

Meest gelezen

menu