Mexicaanse topcrimineel vermoord

Mexicaanse topcrimineel vermoord ANP

Een van de kopstukken van het Mexicaanse Sinaloa-kartel is afgelopen zaterdag vermoord in Culiacán, de hoofdstad van de deelstaat Sinaloa. Dat hebben de autoriteiten in Mexico maandag bevestigd. Het gaat om José Rodrigo Aréchiga-Gamboa, alias 'Chino Antrax' (miltvuurchinees). Hij zat in de auto van zijn zus die samen met haar man ook bij de aanslag om het leven kwamen.

Aréchiga-Gamboa werd in december 2013 aangehouden op Schiphol en in 2014 uitgeleverd aan de Verenigde Staten. Hij bekende schuld aan het smokkelen van duizenden kilo's cocaïne en marihuana naar de VS. Ook gaf hij toe dat hij een rol speelde in geweld tussen drugskartels. Hij was lid van Los Antrax, een zwaar bewapende groep huurmoordenaars van het Sinaloa-kartel.

Chino Antrax sloot een deal met de Amerikaanse justitie en kreeg een relatief lage straf. Begin maart kwam hij onder voorwaarden vrij en verbleef onder huisarrest in San Diego. Sinds begin mei werd hij vermist en is hij vermoedelijk naar Mexico gevlucht.

Aréchiga-Gamboa plaatste op sociale media veelvuldig foto's van zichzelf met vrouwelijk schoon, vergulde vuurwapens, dure sportauto's en andere kostbaarheden op allerlei plekken op de wereld. Op een foto op Instagram dook hij zelfs op achter de Amerikaanse societyster Paris Hilton tijdens een televisie-interview.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Buitenland
menu