Mogelijk geen verkiezingen Venezuela vanwege coronavirus

Mogelijk geen verkiezingen Venezuela vanwege coronavirus ANP

De parlementsverkiezingen in Venezuela worden mogelijk uitgesteld vanwege de uitbraak van het coronavirus. "Ik weet niet of er dit jaar verkiezingen zullen zijn omdat we andere prioriteiten hebben", zei president Nicolás Maduro zaterdag tijdens een radio-interview. "Het zou onverantwoord zijn om te zeggen dat we tegen elke prijs verkiezingen houden."

Tegelijkertijd benadrukte de president dat de grondwet voorschrijft dat de verkiezingen in december moeten plaatsvinden, zodat het nieuwe parlement in januari geïnstalleerd kan worden.

Het huidige parlement wordt gecontroleerd door de oppositie. Meer dan een jaar geleden riep parlementspresident Juan Guaidó zichzelf uit tot het hoofd van de overgangsregering. Verschillende landen erkennen hem als de legitieme interim-president, maar tot dusverre blijft Maduro aan de macht. Maduro heeft inmiddels het parlement alle bevoegdheden ontnomen en overgedragen aan een constitutionele vergadering die loyaal is aan de zittende regering.

Volgens officiële gegevens zijn 227 inwoners besmet met het longvirus, negen patiënten zijn overleden. Waarnemers verwachten vele doden als het virus zich verder verspreidt in het Zuid-Amerikaanse land dat alle geruime tijd in een diepe economische crisis verkeert. De gezondheidszorg zit aan de grond, er zijn nauwelijks medicijnen of medische middelen voor handen. Artsen hebben het land verlaten en de stroom valt regelmatig uit.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Buitenland
menu