N-Koreaanse leider Kim Jong-un krijgt onderscheiding van Poetin

N-Koreaanse leider Kim Jong-un krijgt onderscheiding van Poetin ANP

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un heeft van Rusland een onderscheiding gekregen voor zijn rol bij het bewaren van de herinnering aan Sovjet-soldaten die in Noord-Korea zijn gesneuveld. Dat liet de Russische ambassade in Pyongyang dinsdag weten.

De ambassadeur van Rusland overhandigde de herdenkingsmedaille '75 jaar overwinning in de Grote Patriottische Oorlog 1941-1945' aan de minister van Buitenlandse Zaken, aldus een verklaring en foto's die op de Facebook-pagina van de ambassade zijn gepubliceerd. Kim Jong-un zelf werd niet gezien.

Kim kreeg de medaille "voor zijn grote persoonlijke bijdrage aan de herdenking van dode en begraven Sovjetburgers op het grondgebied van Noord-Korea en voor de veiligheid van de graven en herdenkingsplaatsen van Sovjetsoldaten." Het Russische persbureau TASS meldde dat 1375 Sovjetsoldaten in Noord-Korea zijn begraven.

Afwezigheid

De Noord-Koreaanse leider maakte zaterdag zijn eerste publieke optreden na drie weken afwezigheid. Dat gaf aanleiding tot speculaties over zijn gezondheid.

Kim bezocht Rusland voor het eerst in april 2019, voor een ontmoeting met president Vladimir Poetin.

Nieuws

menu