NAVO-missie Egeïsche Zee van start

NAVO-missie Egeïsche Zee van start ANP

Het vlaggenschip van de NAVO-missie die moet gaan helpen de stroom bootvluchtelingen op de Egeïsche Zee tegen te houden stoomt op naar Griekse en Turkse territoriale wateren. De missie werd opgehouden door onenigheid over het gebied waar deze mag opereren, maar die geschillen zijn net voor aanvang van de migratietop van de Europese Unie en Turkije uit de wereld. Turkije laat de NAVO-schepen nu ook in haar wateren toe.

Griekenland en Turkije zijn het oneens over de precieze grens van hun respectieve wateren en luchtruim. Het opstellen van de opdracht voor de NAVO-missie vergde dan ook zorgvuldige afstemming tussen beide landen.

De NAVO had eind februari al besloten tot de maritieme missie, die de Grieken en Turken moet gaan helpen bij het opsporen en onderscheppen van mensensmokkelaars en bootvluchtelingen. De missie was vanuit internationale wateren al begonnen aan haar taak. Het is niet de bedoeling dat de NAVO-macht migranten gaat terugsturen of terugbrengen.

Het afgelopen etmaal redden de Griekse kustwacht en de Europese grenswacht Frontex meer dan vierhonderd bootvluchtelingen van de Egeïsche Zee. De vaartuigen waarop ze van Turkije naar Griekenland wilden reizen waren gekapseisd of dreigden om te slaan.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Buitenland
menu