New York weigert bevel Trump over 'heropening' bij onveiligheid

New York weigert bevel Trump over 'heropening' bij onveiligheid ANP

Als de Amerikaanse president Donald Trump de staat New York beveelt de lockdown op te heffen, weigert gouverneur Andrew Cuomo dat te doen als het nog niet veilig genoeg is vanwege het coronavirus. Dat zei Cuomo in een interview met CNN. "Als hij me opdraagt dat te doen op een manier waarbij de volksgezondheid in gevaar komt, zou ik het niet doen". New York is in de VS de zwaarst getroffen staat door het coronavirus.

Trump liet op Twitter blijken niets te moeten hebben van de retoriek van de gouverneur van New York. "Cuomo belt dagelijks, zelfs ieder uur, en smeekt om alles waar de staat zelf verantwoordelijk voor zou moeten zijn", schrijft de president. "Zoals nieuwe ziekenhuizen, bedden en beademingsapparatuur. Ik heb het allemaal geregeld voor hem en alle anderen, en nu wil hij onafhankelijkheid. Dat gaat niet gebeuren!"

Eerder liet Trump weten het "totale gezag" te hebben over de staten als het gaat om een reactie op het virus. Die uitspraak werd vervolgens bekritiseerd door deskundigen en meerdere gouverneurs. Volgens hen is dat namelijk niet in de grondwet vastgelegd en dus kan Trump zo'n bevel niet uitvaardigen. Doet hij dat toch, dan belooft Cuomo juridische stappen te ondernemen.

De VS zijn met zo'n 550.000 gerapporteerde besmettingen het hardst getroffen door het coronavirus. De Johns Hopkins Universiteit becijferde tot nu ruim 21.600 doden als gevolg van het virus, waarvan bijna 7000 in de staat New York.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Buitenland
menu