Nieuw parlement Myanmar voor het eerst bijeen

Nieuw parlement Myanmar voor het eerst bijeen ANP

Het nieuwe parlement in Myanmar is maandag voor het eerst bijeengekomen sinds de overweldigende verkiezingswinst voor de NLD-partij van Aung San Suu Kyi. Na meer dan vijftig jaar militair bewind heeft een democratische partij de meerderheid in het parlement, maar wie de regering gaat leiden en welke prioriteiten de NLD heeft is nog onduidelijk.

Suu Kyi's Nationale Liga voor Democratie haalde in november bijna tien keer zoveel stemmen als de door het leger gesteunde USDP. De grote vraag is wie de nieuwe regering gaat leiden. Hoewel Suu Kyi zelf plaats zal nemen in het parlement verbiedt de grondwet haar een regering te leiden, omdat ze in het verleden met een Brit getrouwd was en haar twee kinderen het Britse staatsburgerschap hebben.

Partijgenoten van Suu Kyi zeiden grote veranderingen te verwachten, maar traden niet in detail. ,,In mijn optiek zitten er zwakke punten in de grondwet, dus ik denk dat we snel de grondwet moeten aanpassen", zei een van de nieuwe volksvertegenwoordigers. Dat laatste wordt nog lastig, omdat de USDP nog altijd genoeg vertegenwoordigers in het parlement heeft om grondwetswijzigingen tegen te houden.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Buitenland
menu