Nog geen akkoord uitwisseling gegevens met VS

Nog geen akkoord uitwisseling gegevens met VS ANP

De Europese Commissie heeft nog geen nieuw akkoord kunnen bereiken over de uitwisseling van privégegevens met de Verenigde Staten. Verantwoordelijk Europees Commissaris Vera Jourova (Justitie) maakte dat maandagavond in het Europees Parlement in Straatsburg bekend. De nationale toezichthouders op databescherming hadden Brussel tot nu de tijd gegeven om tot een deal te komen.

In het najaar oordeelde het Europees Hof van Justitie dat persoonlijke gegevens van Europese internetgebruikers niet zomaar mogen worden overgedragen aan de Verenigde Staten. Daarmee ging een streep door een ruim vijftien jaar oud besluit van Brussel dat de VS aanmerkte als een 'veilige haven' voor privédata.

Jourova zei dat de onderhandelaars ,,dicht bij elkaar'' zijn gekomen en sprak de hoop uit dat er ,,op korte termijn en zo snel mogelijk'' overeenstemming is.

Dinsdag en woensdag overleggen de nationale toezichthouders hoe ze nu verder gaan. Het uitblijven van een deal baart veel Europarlementariërs zorgen. GroenLinks-politica Judith Sargentini had het over een bom die op barsten staat. Jeroen Lenaers (CDA) wil weten wat plan B is.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Buitenland
menu