Noodtoestand in Japan om coronacrisis

Noodtoestand in Japan om coronacrisis ANP

De Japanse premier Shinzo Abe wil vanwege de coronacrisis de noodtoestand uitroepen in Tokio en andere delen van het land. Ook komt de regering met een omvangrijk economisch steunpakket.

Abe zei dat de noodtoestand mogelijk dinsdag al wordt afgekondigd. De regionale autoriteiten krijgen dan meer bevoegdheden om het coronavirus te bestrijden. Zij kunnen bijvoorbeeld gebouwen vorderen om tijdelijk medische faciliteiten in te vestigen.

De noodtoestand moet gaan gelden in 7 van de 47 prefecturen en een maand van kracht blijven. De premier benadrukte dat er geen lockdown komt, zoals in andere landen. Japanners kunnen ook niet worden bestraft als ze een verzoek van de autoriteiten negeren om thuis te blijven.

Economische steun

Verder wil de Japanse overheid 108 biljoen yen, omgerekend ongeveer 915 miljard euro, uittrekken om de economie te steunen. Dat is met een omvang van ongeveer een vijfde van de jaarlijkse omvang van de Japanse economie meer dan waarop was gerekend. Het pakket bevat onder meer betalingen aan huishoudens en kleine bedrijven en uitstel van het betalen van belastingen en sociale premies voor alle ondernemingen.

In het land is bij ruim 3500 mensen vastgesteld dat ze besmet zijn met het nieuwe coronavirus. 85 patiënten zijn overleden. Abe zei dat het virus nu snel om zich heen lijkt te grijpen in stedelijke gebieden als Tokio en Osaka.

Nieuws

Meest gelezen

menu