Noord-Korea: beraad VN-Veiligheidsraad over raket provocatie

Kim Yo-jong, de zus van de Noord-Koreaanse dictator Kim Jong-un Foto: ANP

Noord-Korea ziet de bijeenkomst van de VN-Veiligheidsraad over een recente raketlancering van het land als „zware politieke provocatie.”

Dat schrijft de invloedrijke zus van leider Kim Jong-un in een verklaring aan Noord-Koreaanse staatsmedia.

Kim Yo-jong spreekt van „een dubbele standaard” en stelt dat de raad „een oogje dichtknijpt voor de zeer gevaarlijke militaire oefeningen van de Verenigde Staten en Zuid-Korea, en hun hebzuchtige wapenopbouw gericht op Noord-Korea.” Ook hekelt de topfunctionaris de kritiek op „het onschendbare recht op zelfverdediging” dat Noord-Korea uitoefent.

Lancering intercontinentale raket

De Veiligheidsraad kwam bijeen vanwege de lancering van een intercontinentale raket. Die raket landde vrijdag in het water op 200 kilometer van de Japanse kust.

Na het overleg veroordeelden meerdere leden de Noord-Koreaanse actie, maar een officiële verklaring bleef zoals verwacht uit. China en Rusland hielden die tegen. Die twee landen worden door de Verenigde Staten ervan beschuldigd Noord-Korea tegen verdere straffen te willen behoeden.

Militaire activiteiten nemen toe

Noord-Korea heeft dit jaar een recordaantal raketten gelanceerd. Na sommige lanceringen verklaarde Pyongyang dat ze een reactie waren op de provocatie van andere landen. Vanwege de vele rakettesten nemen ook de militaire activiteiten in Zuid-Korea en Japan toe. Zo hebben die landen recent bijvoorbeeld militaire oefeningen gehouden met Amerikaanse troepen.

Nieuws

menu