'Noord-Korea lanceert langeafstandsraket'

'Noord-Korea lanceert langeafstandsraket' ANP

Noord-Korea heeft zondag tot woede van buurlanden en de Verenigde Staten een langeafstandsraket gelanceerd. Het projectiel werd volgens het Zuid-Koreaanse ministerie van Defensie afgevuurd vanuit een basis in het noordwesten van het buurland.

Noord-Korea had al aangekondigd een satelliet te zullen lanceren voor de observatie van de aarde. Dat werd wereldwijd geïnterpreteerd als een stap om de techniek van de langeafstandsraketten te vervolmaken. De lancering van zondag leidde dan ook tot woedende reacties van andere landen in de regio.

,,Absoluut onacceptabel'', oordeelde de Japanse premier Shinzo Abe. Zijn land had eerder gedreigd de raket desnoods uit de lucht te zullen schieten, maar zover kwam het uiteindelijk niet. Volgens de Japanse publieke omroep NHK vloog het projectiel over Japans grondgebied, maar werd geen actie ondernomen.

Sancties

President Park Geun-hye van Zuid-Korea riep de veiligheidsraad van de Verenigde Naties op snel met sancties te komen. Ze noemde de lancering een ,,onvergeeflijke provocatie''. De veiligheidsraad buigt zich waarschijnlijk zondag over de kwestie. De VS, Japan en Zuid-Korea hebben volgens diplomaten een spoedzitting aangevraagd.

Ook de VS reageerden woedend. Washington riep de internationale gemeenschap op Pyongyang te laten zien dat ,,roekeloze acties serieuze gevolgen hebben''. Nationale Veiligheidsadviseur Susan Rice sprak over een ,,destabiliserende en provocerende actie''.

De Amerikaanse strijdkrachten lieten weten een projectiel te hebben gedetecteerd dat de ruimte in vloog. Een Zuid-Koreaanse functionaris stelde daarentegen dat het nog te vroeg is om te zeggen of de lancering een succes was. De raket verdween volgens de bron ten zuiden van het eiland Jeju van de radar.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Buitenland
menu