Noord-Korea: nog eens 21 mensen met koorts overleden

Noord-Korea: nog eens 21 mensen met koorts overleden ANP

Noord-Korea heeft zaterdag melding gemaakt van 21 mensen die zijn overleden "terwijl ze koorts hadden". Nog eens 280.810 mensen met symptomen worden op dit moment behandeld, meldt staatspersbureau KCNA. In de afgelopen 24 uur werd bij 174.440 mensen koorts vastgesteld.

Noord-Korea maakte donderdag voor het eerst officieel melding van een besmetting met het coronavirus. Een dag later werd de eerste dode als gevolg van het virus gemeld. Van vijf andere mensen die met koorts overleden wordt de doodsoorzaak nog onderzocht. Dat aantal loopt nu vermoedelijk op.

Volgens KCNA gaat sinds eind april een mysterieuze koorts rond in het land. Honderdduizenden mensen zouden besmet zijn, waarvan een deel inmiddels is genezen. Of mensen ook positief testten op corona is niet bekend. Volgens experts ontbreekt in Noord-Korea de capaciteit om op grote schaal te testen.

Staatsmedia melden dat veel van de sterfgevallen het gevolg zijn van nalatigheid. Zo zouden patiënten door een tekort aan kennis over wetenschappelijke behandelmethoden een overdosis aan medicijnen hebben gekregen.

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un noemde de uitbraak zaterdag "een grote ramp" en "de grootste plaag waar ons land sinds zijn oprichting mee is geconfronteerd". Donderdag kondigde Kim al een nationale lockdown af.

Noord-Korea heeft twee jaar lang volgehouden dat niemand in het land het virus had opgelopen. Die bewering wordt alom betwijfeld.

Nieuws

Meest gelezen

menu